Veelgestelde vragen

Accreditatie

  • Hands-ontrainers die een training willen gaan geven.
  • Professionals die een bijscholing, een werkoverleg - en of casuïstiek besprekingen willen geven.
  • Professionals die een symposium of congres willen organiseren.

De aanvraag wordt door het secretariaat behandeld en beoordeeld op volledigheid. Indien je aanvraag ook is goedgekeurd door onze accreditatiecommissie, ontvang je een accreditatienummer en het aantal punten waarvoor de scholing is geaccrediteerd. Ook ontvang je een inlognummer voor het uploaden van de presentielijst. 

De accreditatieaanvraag geldt voor één jaar, van 1 januari t/m 31 december zolang de scholing zich in dezelfde vorm en inhoud plaatsvindt. Het is dus ook mogelijk om voor eenzelfde scholing in het jaar, meerdere data aan te vragen. Ook voor online bijscholing vraag je accreditatie aan.
Ook alle HO trainers (ongeacht de grootte van de groep) moeten accreditatie aanvragen op bovenstaande wijze. 

 

Voor het georganiseerde symposium, congres, werk- en casuïstiekbespreking en vergelijkbare bijeenkomsten moet de relatie van het onderwerp(en) de kwaliteit van de beroepsuitoefening van echoscopisten bevorderen. Voor elk heel uur waarin een echoscopisch onderwerp op de agenda staat wordt maximaal 1 accreditatiepunt toegekend.

Nee, je kunt alleen punten behalen voor geaccrediteerde bijscholingen of aan de hand van certificaten van deelname aan buitenlandse scholingen die geheel echoscopie gerichte scholing bevatten.

Als je hebt deelgenomen aan een (bij)scholing dan dient de trainer ervoor te zorgen dat de punten in jouw BEN profiel worden bijgeschreven. Houd te allen tijde zelf jouw punten in de gaten en mis je er een aantal, neem dan contact op met de opleider. Hij / zij is verantwoordelijk voor bijschrijving van de punten, i.s.m. de backoffice van de BEN. 

Om geregistreerd te blijven in het Echokwaliteitsregister moet je 8 accreditatiepunten halen per 2 kalenderjaren. 

Algemeen

Een (para)medische HBO vooropleiding. Voor meer informatie kan je de echo-opleidingen zelf benaderen. Een overzicht van de opleidingen tref je onder de knop Echoscopie opleidingen

De eerstkomende ALV is op vrijdag 15 november 2024 van 12.30 - 13.30 uur in Vergadercentrum De Schakel, Oranjelaan 10 Nijkerk. De agenda en stukken ontvang je 6 weken voor aanvang. 

Het volgende BEN symposium wordt gehouden in 2025. De exacte datum en inhoud hoor je binnenkort. 

Wetgeving
Een cliënte heeft op grond van de WGBO recht op een kopie van alle gegevens, die tot haar dossier behoren. Dus ook die van de echobeelden. De Europese privacywet, AVG kent haar dit recht ook toe.

De enige in deze wetten opgenomen uitzondering of beter gezegd beperking van dit recht op een kopie betreft de gevallen, waarin de privacy van een ander dan de cliënte zwaarder moet wegen dan dat het belang van de cliënte bij een kopie/ inzage. Oftewel de cliënte heeft geen recht op een kopie van gegevens, als door verstrekking hiervan de privacy van een derde wordt geschonden. Ik neem dat de privacy van derden niet aan de orde is bij echo’s.

De AVG bevat ook nog een bepaling over de termijn voor het voldoen aan een verzoek: één maand (NB. Je mag twee maanden extra de tijd nemen indien het gaat om veel verzoeken of complexe verzoeken. Als je van deze extra tijd gebruik maakt dan moet je de cliënte hierover ook binnen een maand na ontvangst van het verzoek informeren). Tevens bepaalt de AVG dat je geen kosten voor het verstrekken van een kopie in rekening mag brengen.

Geen specifieke regelgeving
Er bestaan geen richtlijnen of standpunten over het omgaan met verzoeken tot afgifte van verloskundige echobeelden.  Zo bevat het draaiboek van het RIVM Prenatale screening, die als professionele standaard geld voor betrokken zorgprofessionals, zoals de echoscopisten, geen specifieke regels over de naleving van het recht op een kopie van de echobeelden, gemaakt tijdens een eerste of twee trimester SEO. Evenmin hebben betrokken beroepsorganisaties, naast de BEN de KNOV en de NVOG, hierover een formeel standpunt ingenomen.

Belang zorgvuldig omgaan met echobeelden
Het risico bestaat dat aan een cliënte verstrekte echobeelden een eigen leven gaan leiden met alle gevolgen van dien voor de cliënte en de echoscopist.  Voor een juiste interpretatie is niet alleen expertise van een daartoe bekwaam echoscopist vereist, maar ook kennis van de context. Bovendien geldt de algemene regel bij vragen of onvrede van een cliënte over de verleende zorg dat de betrokken zorgverlener bereid is uitleg te geven.

Aanbeveling van de BEN
Allereerst is het advies om, ook als een cliënte daar niet om vraagt, enkele herkenbare plaatjes mee te geven of dit aan te bieden. Daarmee voorkom je verzoeken tot het afgeven van een kopie van medische beelden. Het is zorgvuldig als je bij het meegeven van de plaatjes opmerkt dat het niet gaat om de medische beelden.

Vraagt een cliënte om echobeelden uit het dossier, dan is het van belang te vragen naar de reden van dit verzoek. Niet omdat deze reden van belang is voor haar recht op een kopie, maar wel voor hoe je op dit verzoek reageert.

Gaat het enkel om het delen van de beelden met naasten, dan is het advies om (nog een paar) voor cliënte herkenbare plaatjes mee te geven. En daarbij uit te leggen dat het verstrekken van de gevraagde (medische) echobeelden geen waarde heeft, heeft omdat deze alleen met uitleg van medische experts te begrijpen zijn.

Is de reden van het verzoek dat er vragen zijn, onvrede bestaat of behoefte aan een second opinion, dan is de aanbeveling om cliënte uit te nodigen voor een gesprek om de beelden door te nemen en hierbij uitleg te geven.  Met de toelichting dat voor een goed begrip van de beelden uitleg van een expert vereist is. Als een cliënte na dit gesprek de behoefte heeft aan een beoordeling door een deskundige, dan kun je aanbieden de uitleg over de beelden en andere voor de beoordeling relevante informatie toe te sturen aan deze deskundige, uiteraard alleen met instemming van de cliënte.
In het geval de cliënte geen gesprek wil, is het advies om de beelden te verstrekken met zover mogelijk uitleg en schriftelijk te bevestigen dat een beoordeling moet plaatsvinden door een expert.

Wanneer een factuur niet op tijd wordt betaald en er ook na 2 herinneringen van de BEN niet wordt betaald, dan wordt de inning uit handen gegeven aan AVK Gerechtsdeurwaarders. Op hun website vind je de tarievencalculator om te bereken wat de incassokosten zijn: https://www.avk-arnhem.nl/diensten/incasso/

Als je documenten wilt uploaden in je profiel, volg je de volgende stappen:

- Je gaat naar Login Mijn-Omgeving;

- Je kiest de tab Documenten;

- Rechtsboven druk je op de + (plus);

- Je vult de naam van het document in;

- Je upload het document (omschrijving is optioneel);

- En je selecteert een Categorie;

- Vervolgens op Toevoegen.

Je document is nu toegevoegd aan je profiel. 

 

 

Als je het antwoord op je vraag hier niet tussen vindt, stel je vraag dan onder het kopje ‘contact’ en je ontvangt binnen 5 werkdagen reactie. Wij zijn ook dagelijks telefonisch bereikbaar. 

Echokwaliteitsregister en geregistreerde leden - Algemeen

Met het echokwaliteitsregister heeft de BEN als doel de kwaliteit en veiligheid van het echoscopische onderzoek bij zwangeren en/of patiënten in de individuele gezondheidszorg te bevorderen en borgen. Het doet ook recht aan de expertise van echoscopisten: hiermee kunnen ze zich profileren en hun kwaliteit op diverse deelgebieden aantonen, ongeacht of zij werkzaam zijn in de 1e, 2e of 3e lijn.

Alle informatie staat in dit document:  https://www.echoscopisten.nl/download/6611

Ja, de BEN hanteert meerdere deelregisters binnen het echokwaliteitsregister. Hiermee doen we recht aan de verschillende deelaspecten van het vak die echoscopisten in het werkveld, al dan niet gecombineerd, toepassen. Momenteel kunnen echoscopisten zich laten registreren voor

  • Basis: termijn;
  • Basis: biometrie;
  • ETSEO*
  • TTSEO*

Naar verwachting zullen in de toekomst ook nog deelregisters voor gynaecologische echoscopie worden toegevoegd.

* LET OP: vermelding als echoscopist in de prenatale screening betreft uitsluitend een vermelding als dusdanig: de eigenlijke kwaliteitscontroles voor deze echoscopisten vinden plaats door de Regionale Centra, conform de voorschriften van het RIVM: https://www.pns.nl/down-edwards-patau-en-seo/professionals

De BEN maakt geen onderscheid in gestelde kwaliteitscriteria voor registratie door echoscopisten: ongeacht of zij daarnaast bijvoorbeeld ook verpleegkundige, verloskundige, arts of gynaecoloog zijn EN ongeacht of zij werkzaam zijn in verschillende zorginstellingen (bijvoorbeeld een verloskundige praktijk, een 1e lijns echocentrum, een integrale zorgorganisatie, een ziekenhuis, etcetera).Wel is het zo dat zorgverzekeraars registratie in het echokwaliteitsregister hebben opgenomen als voorwaarde om contracten af te sluiten en echo-onderzoeken te vergoeden. De BEN pleit ervoor, ook bij zorgverzekeraars, om alle echo-onderzoeken in de verloskunde en/of gynaecologie op een landelijk uniforme manier te borgen voor wat betreft kwaliteit: ongeacht of de onderzoeken in 1e, 2e of 3e lijn worden verricht. 
 

Van harte gefeliciteerd! Uiteraard kun je je met je gloednieuwe diploma aanmelden voor registratie in het betreffende register.  Bij het antwoord op vraag 3 kun je zien wat er nodig is om geregistreerd te blijven.

Voor het jaar dat je je inschrijft in het register geldt dat de accreditatiepunten, evenals de aantallen nog niet meetellen. Dat betekent dat als je in september je inschrijft vanaf januari het jaar erop de telling gaat lopen, voor zowel de accreditatiepunten als de aantallen.

Beschrijf je situatie, geef zelf aan hoe je de gestelde voorwaarde kunt ondervangen en mail het naar het BEN-secretariaat: secretariaat@echoscopisten.nl. Aan de hand van jouw specifieke situatie kan de BEN met je meedenken in een passende oplossing. 

Ja, alle zorgverzekeraars stellen registratie in een echokwaliteitsregister als vereiste voor het vergoeden van medische echo’s. Het echokwaliteitsregister van de BEN wordt door alle zorgverzekeraars erkend. Omdat wij registratie in het echokwaliteitsregister belangrijk vinden als bijdrage aan de borging van kwaliteit en veiligheid van zorg aan onze patiënten of cliënten, hanteren wij openbare vermelding in onze echokwaliteitsregisters. Hiervoor wordt uitdrukkelijk je toestemming gevraagd bij aanmelding voor registratie. Ook maakt de BEN voor registratie in het echokwaliteitsregister geen onderscheid in echoscopisten die werkzaam zijn in de 1e, 2e of 3e lijn; evenmin in het feit of de echoscopist ook nog een ander beroep uitoefent (zoals bijvoorbeeld verloskundige, verpleegkundige of arts).

  • Basis termijn en basis biometrie: Overzicht van alle tarieven: https://www.echoscopisten.nl/download/6612
  • ETSEO: hiervoor hoef je de BEN niet te betalen, omdat de werklast hoofdzakelijk bij de Regionale Centra ligt. Desgewenst kunnen 1e trimester SEO-echoscopisten zich ook zonder aanvullende kosten laten registreren in het deelregister ‘Basis: termijn’. Geef dit wel uitdrukkelijk aan bij je verzoek tot registratie.   
  • ​TTSEO: hiervoor hoef je de BEN niet te betalen,  omdat de werklast hoofdzakelijk bij de Regionale Centra ligt. Desgewenst kunnen 2e trimester SEO-echoscopisten zich ook zonder aanvullende kosten laten registreren in het deelregister ‘Basis: biometrie’. Geef dit wel uitdrukkelijk aan bij je verzoek tot registratie.   

Bij het verrichten van een liggingsecho (ieder echo-onderzoek in het 2e/3e trimester) wordt onafhankelijk van de indicatie minimaal gekeken naar o.a. ook de biometrie. (zie: https://www.nvog.nl/wp-content/uploads/2018/09/protocol-Foetale-Biometrie-2.0-versie-aug-2018.pdf
Dat is de reden waarom de liggingsecho valt onder het basis echokwaliteitsregister biometrie.

Ja, er worden eisen gesteld aan de apparatuur.

Zie https://www.echoscopisten.nl/download/6613

Zie ook artikel 17 en eis 5 van bijlage 1 van Reglement Echokwaliteitsregister: https://www.echoscopisten.nl/download/6601

De BEN is al geruime tijd in gesprek met belanghebbenden (Zorgverzekeraars Nederland en de beroepsgroepen NVOG, KNOV en LHV) over het opzetten van een kwaliteitsregister gynaecologische echo. We merken dat er veel onduidelijkheid is in het veld rondom de vaginale echo, waarbij er een verschil is tussen een obstetrische vaginale echo en een gynaecologische echo.

Volgens de wet is het zo dat een gynaecologische echo (hetzij vaginaal, hetzij abdominaal) alleen uitgevoerd mag worden door een bevoegd en bekwaam arts en onder voorwaarden een PA Gynaecologie. Een echoscopiste mag deze echo uitvoeren in opdracht van een arts (er moet dus altijd een verwijzing zijn), mits de echoscopiste bekwaam is. Je bent bekwaam als je een volledige opleiding voor gynaecologische echo's met succes hebt doorlopen. Je moet dus in bezit zijn van een erkend diploma. 

Een echo spiraalcontrole op indicatie is een gynaecologische echo en mag niet zonder bevoegd- en bekwaamheid worden uitgevoerd. Het kwaliteitsregister gynaecologie heeft als doel bekwame en bevoegde echoscopisten hierin te registeren.  Er zijn zorgverzekeraars die in hun contracten voor 2025 hebben opgenomen, dat als het register er is, men hierin geregistreerd moet zijn, om een echo controle IUD-lokalisatie te kunnen declareren.

Een routinematige echocontrole na IUD-plaatsing is niet geïndiceerd. Alleen bij klachten is er een indicatie voor echocontrole IUD. Deze echo valt daardoor in de categorie gynaecologische echo, wat inhoudt dat deze alleen door een bekwame en bevoegde echoscopist (1e lijn: huisarts met echospecialisatie, verloskundige die bekwaam is op het gebied van gynaecologie met verwijzing van een arts, gynaecologische echoscopist met een verwijzing van een arts; of 2e lijn: de gynaecoloog) uitgevoerd mag worden.

 

Echokwaliteitsregister - Logboek

Een echoscopist heeft een vrijstelling voor de logboekbeoordeling in de volgende gevallen: 
a. de echoscopist heeft binnen 1 jaar voor het verzoek tot herregistratie een diploma Basisopleiding in de obstetrie behaald;
b. de echoscopist heeft een actuele kwaliteitsovereenkomst voor TTSEO; dit volstaat voor inschrijving in het Echokwaliteitsregister biometrie;
c. de echoscopist heeft een actuele kwaliteitsovereenkomst voor ETSEO; dit volstaat voor inschrijving in het Echokwaliteitsregister termijn. 

Ja, je registratie als TTSEO echoscopist dekt de biometrie, maar niet het termijn echo's, dus voor termijn dien je een logboek in te leveren. Als ETSEO echoscopist doe je ook al TTSEO's, dus heb je vrijstelling voor biometrie en termijn en hoef je geen logboek in te leveren. 

Zie: https://www.echoscopisten.nl/download/6603 onder de kopjes:

5. Als onverhoopt een herkansing nodig is
6. Als onverhoopt ook je herkansingslogboek als onvoldoende is beoordeeld

Op verzoek van de echoscopist kan de in 7.2 genoemde termijn van 6 weken uitsluitend worden verlengd in geval van niet kunnen werken in de volgende situaties: 

a. In de periode van 3 maanden vóór de oproep tot 6 weken na de oproep tot indienen logboek heeft de echoscopist een ziekte waardoor de echoscopist gedurende 2 maanden of langer niet kan werken; 

b. In de periode van 3 maanden vóór de oproep tot 6 weken na de oproep tot indienen logboek verblijft de echoscopist in het buitenland gedurende 2 maanden of langer; 

c. In de periode van 3 maanden vóór de oproep tot 6 weken na de oproep tot indienen logboek heeft de echoscopist verlof/sabbatical voor 2 maanden of langer; 

d. In de periode van 3 maanden vóór de oproep tot 6 weken na de oproep tot indienen logboek overlijdt een naaste van de echoscopist, onder wie wordt verstaan de echogenoot/partner, een ouder, kind, broer of zus. 

Een verzoek tot verlenging van de termijn voor het aanleveren van het logboek dient binnen een week na de oproep te worden ingediend bij het Bureau. Later indienen van een verzoek tot uitstel zal niet worden gehonoreerd tenzij de Reglement echo kwaliteitsregister BEN 2024 Pagina 9 van 29 echoscopist aannemelijk maakt dat de overschrijding van de termijn verband houdt met de situatie zoals hierboven beschreven. Het Bureau kent bij een verzoek tot uitstel in genoemde gevallen een verlenging toe van 3 maanden, startend vanaf het moment van hervatten werkzaamheden. De datum waarop de werkzaamheden worden hervat, dient binnen een week na hervatting schriftelijk te worden gemeld bij het Bureau. Op verzoek van het Bureau dient de echoscopist een bewijs te overleggen van de aangevoerde reden voor de gevraagde verlenging van de termijn voor het aanleveren van het logboek.

Echokwaliteitsregister - Verrichtingen

Dit is het totaal aantal verrichte termijnecho's of echo's biometrie of beide bij elkaar opgeteld. Vitaliteit, echo bloedverlies, liggingsecho (zonder biometrie), etc. tellen niet mee. Je geeft je aantallen uiterlijk op 31 januari van elk kalenderjaar door.  

Alle basisechoscopie onderzoeken die je het afgelopen jaar uitgevoerd hebt, dus zowel termijn als biometrie, mag je bij elkaar optellen.

Je kunt je aantallen noteren in je dossier van de BEN. Login in je eigen MIJN omgeving en klik tab 'logboek'. Klik op de bovenste datum t.w. 2024 - 2025. Klik rechts op 'aantal echo's invullen' en geef je aantal echo's aan. Je noteert dit dus in de cyclus 2024 - 2025.

LET OP! Als je achteraf ziet, dat je de verkeerde aantallen hebt ingevuld, kan ook het secretariaat dat niet meer aanpassen. Wij moeten dit dan doorzetten naar onze ICT-afdeling met het verzoek dit te wijzigen.

Invoeren verrichtingenInvoeren verrichtingen-vervolg

Dit is een heel belangrijk onderdeel en hoort bij de vereiste voor registratie in het kwaliteitsregister, mocht je deze niet ingevuld hebben, is je registratie helaas niet geldig.

Nee, de kwaliteitsborging van ETSEO en TTSEO echoscopisten ligt bij de regionale centra, deze groep haalt 16 accreditatiepunten per 2 jaar en worden 2 jaarlijks opgeroepen voor zowel een ETSEO als een TTSEO logboek. De aantallen worden gemonitord vanuit de landelijke database Perined.

Voor de ETSEO en TTSEO echoscopisten is het registeren van de aantallen noodzakelijk wanneer je alleen TTSEO echoscopist bent en ook termijn echo’s uitvoert. Het is dan nodig om het aantal termijn echo’s per jaar te registreren. Als je ETSEO echoscopist bent, ben je ook al TTSEO echoscopist en krijg je vrijstelling voor beide en hoef je geen termijn en biometrie aantallen te registreren.

Klachten of bezwaren

Als je ergens niet tevreden over bent, kun je eerst een klacht indienen. In het Klachten- en bezwaarreglement staat de klachtenprocedure uitgelegd. Je kunt een klacht indienen door het invullen van het Klachten- en bezwaarformulier op deze website.

Als je niet tevreden bent met het "resultaat" van je klacht of als je het niet eens bent met een onvoldoende beoordeling van de second opinion van je herkansingslogboek, kun je de Bezwaarcommissie vragen om een oordeel te geven. Je vraagt een bezwaar aan door het invullen van het Klachten- en bezwaarformulier op deze website.

Het Bestuur is geen logboekbeoordelaar en kan daarom niets zeggen over de kwaliteit van het ingediende logboek. Twee leden van de Bezwaarcommissie hebben veel ervaring met logboekbeoordeling.

Na afkeuring van het eerste logboek krijg je het afgekeurde logboek retour met de opmerkingen van de beoordelaar. Je krijgt een herkansing om het logboek opnieuw met doorgevoerde verbeteringen aan te leveren. Dezelfde beoordelaar beoordeelt nogmaals jouw logboek. Een second opinion kan je pas aanvragen na een onvoldoende beoordeling van de herkansing. 

De BEN en de KNOV hebben samen afgesproken dat de kosten voor registratie zo laag mogelijk gehouden worden; dat wil zeggen precies kostendekkend.  In het bedrag dat je voor registratie betaalt, zitten o.a. de kosten voor de beoordeling van het eerste logboek. Als er daarna nog een logboekbeoordelaar naar het logboek moet kijken kan dit niet meer betaald worden uit de reguliere registratievergoeding.

De BEN en de KNOV hebben samen afgesproken dat de kosten voor registratie zo laag mogelijk gehouden worden; dat wil zeggen precies kostendekkend. De kosten van een behandeling van een bezwaar (vacatiegeld leden commissie, administratiekosten, juridisch advies, bij hoorzitting kosten zaalhuur) kunnen niet betaald worden uit de reguliere registratievergoeding.

Lidmaatschap of geregistreerd lid

Dat doe je in MIJN-omgeving, Nadat je bent ingelogd, kan je onder het kopje 'gegevens' je gegevens weer actueel maken. Als je je mailadres wil aanpassen, stuur dan een mail naar secretariaat@echoscopisten.nl met het juiste emailadres.

Als het inloggen niet lukt dan kan je na het incorrect invoeren van het wachtwoord in het volgende scherm bij "wachtwoord vergeten" een nieuw wachtwoord aanvragen.

 

GA naar MIJN-omgeving en nadat je bent ingelogd, kan je onder het kopje 'documenten' je diploma, certificaat of kwaliteitsovereenkomst uploaden. De BEN krijgt een melding van uploads en verwerkt deze. Je ontvangt dan een bevestiging.

Er kunnen een paar redenen zijn;
-Klopt je mailadres nog dat je aan het begin van je lidmaatschap hebt opgegeven?
-Indien je lid bent is het zeer raadzaam om 'nieuwsbrief ontvangen' op 'ja' staat. Is dat zo? 
-Ook kan je het mailadres: secretariaat@echoscopisten.nl in jouw contactpersonen opslaan. Dan herkent jouw mailserver dit adres.
-Kijk ook in je SPAMbox

Nog steeds niets ontvangen, neem dan contact met ons op. 

Als student ben je gedurende je hele studie gra​​​​tis lid. Meld je aan en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in je vak, maak kennis met toekomstige werkgevers en maak gebruik van de beroepsvereniging om je professioneel netwerk op te bouwen.​​​ We komen op voor jouw belangen in overleg met de overheid, FNV en andere beroepen.

Ja, dat kan je opvragen bij ons secretariaat. De BEN werkt eraan om dit te automatiseren.

Zorg dat je ingeschreven staat in het kwaliteitsregister bij de BEN. Dat doe je door je diploma te uploaden voor het kwaliteitsregister waarvoor je ingeschreven wilt staan. Voor ETSEO en TTSEO moet je ook nog een kwaliteitsovereenkomst uploaden. 

Na verwerking door de ledenadministratie wordt er automatisch een bericht naar Vektis gestuurd. Daarvan krijg je automatisch bericht. Soms gaat dat niet goed. Je kunt dan een bewijs van inschrijving mailen naar info@agbcode.nl

Logboekbeoordelaars

Alle informatie hierover vind je hier.  

Voor het nakijken van logboeken wordt een vaste vergoeding betaald. Het is mogelijk dat de logboekbeoordelaar hierover omzetbelasting verschuldigd is. Dit is echter afhankelijk van de persoonlijke situatie van de logboekbeoordelaar. We adviseren je dit na te vragen bij je belastingadviseur. 

Let op! De vergoeding die we betalen is een vast bedrag en is niet afhankelijk van de vraag of er al dan niet omzetbelasting over verschuldigd is.

Verzekeringen en pensioen

De BEN ontvangt regelmatig vragen van leden over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.  

 

De meeste vragen gaan over de verzekeringsdekking van de verzekering en de positie van de echoscopist bij opzegging van de verzekering door de verzekeraar. De antwoorden op de meest gestelde vragen kun je hieronder lezen. 

Informatie over de aansprakelijkheidsverzekering is van belang voor echoscopisten die een echocentrum of verloskundigenpraktijk houden of als opdrachtnemer (ZZP’er) werken bijvoorbeeld in een echocentrum of verloskundigenpraktijk. Echoscopisten die in loondienst werkzaam zijn hoeven niet zelf een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. Hun werkgever moet zorgdragen voor een aansprakelijkheidsverzekering, die dekking biedt voor claims in verband met fouten van werknemers.

1)      Wanneer mag een beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar de verzekering opzeggen?

Algemene regel: opzegging tegen einde looptijd met opzegtermijn van twee maanden.

De hoofdregel is dat de verzekeraar de verzekering mag opzeggen tegen het einde van de looptijd van de verzekering. Dat mag de verzekeraar doen, zonder opgaaf van reden. De verzekeraar moet wel een opzegtermijn van twee maanden in acht nemen. Stel de verzekering is voor een jaar afgesloten en eindigt op 1 september, waarbij automatische verlenging van de verzekering plaatsvindt, tenzij de verzekeraar of jij de verzekering opzegt. De verzekeraar kan dan uiterlijk op 30 juni de verzekering opzeggen.

Opzegging tijdens de looptijd is alleen mogelijk indien

a) de mogelijkheid om de verzekering tussentijds op te zeggen expliciet in verzekeringsvoorwaarden is opgenomen. Volgens de wet mag de verzekeraar dan alleen tussentijds opzeggen wegens de in de verzekeringsvoorwaarden genoemde redenen, als: deze van dien aard zijn dat gebondenheid aan de overeenkomst niet meer van de verzekeraar kan worden gevergd. Zo kan in de voorwaarden staan dat de verzekeraar tussentijds kan opzeggen, als de verzekerde veel schades claimt, of als de soort schade of de oorzaak van de schade opvalt. De wet verplicht bij opzegging niet alleen de in de verzekeringsvoorwaarden genoemde reden voor de opzegging  te vermelden, maar ook aan te geven waarom deze de opzegging rechtvaardigt. Ook bij een tussentijdse opzegging moet de verzekeraar altijd een opzegtermijn van twee maanden in acht nemen, tenzij er bij verzekerde sprake is van opzet om de verzekeraar te misleiden.

b) de verzekerde tekortschiet in zijn verplichtingen, al dan niet opzettelijk, mag de verzekeraar in bepaalde gevallen direct de verzekering opzeggen. Het gaat hierbij om het niet nakomen van de mededelingsplicht (mits de verzekeraar met ware kennis van zaken de verzekering niet zou hebben afgesloten), opzettelijke misleiding door de verzekerde of het niet tijdig betalen van de premie na een eerste aanmaning. Deze situaties staan in de wet, maar zijn ook altijd uitgewerkt in de verzekeringsvoorwaarden.

2.      Biedt de beroepsaansprakelijkheidsverzekering na opzegging door de verzekeraar of verzekerd dekking voor claims? 

Volgens de gebruikelijke voorwaarden van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bestaat er geen dekking voor claims, ingediend na de einddatum van de verzekering. Dit geldt ook als de claims betrekking hebben op handelen/nalaten van de verzekerde tijdens de looptijd van de verzekering, dus de periode van de begindatum tot  de einddatum van de verzekering.

In twee gevallen is dekking voor deze nakomende claims, ook wel genoemd uitloopdekking, wel verzekerd:

a.    als de echoscopist deze uitloopdekking apart had meeverzekerd.

b.    als de verzekeringsvoorwaarden bepalen dat er bij opzegging van de verzekering vanwege een definitieve praktijkbeëindiging uitloopdekking bestaat. Bij deze definitieve praktijkbeëindiging gaat het meestal alleen om beëindiging wegens pensionering of overlijden van de verzekerde. De verzekeringsvoorwaarden bevatten voor deze uitloopdekking overigens meestal aanvullende voorwaarden en beperkingen. Zo moet een verzekerde een bepaald aantal jaren aaneengesloten verzekerd zijn geweest bij de verzekeringsmaatschappij. En geldt er een maximum ten aanzien van het uit te keren bedrag. Het advies is na te gaan of je het uitlooprisico meeverzekerd hebt. Dit moet vermeld zijn op het polisblad.

Is het verzekeren van het uitlooprisico niet meer mogelijk of is dit niet wenselijk, bijvoorbeeld vanwege de hoogte van de premie, dan kun je bij de nieuwe verzekeraar de dekking voor claims over jouw handelen tijdens de looptijd van de oude verzekering (ook wel genoemd inloopdekking) meeverzekeren.

3.     Waar kun je terecht met een klacht over jouw beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar?

Als je het niet eens bent met een beslissing van de verzekeraar of als je niet tevreden bent over de afwikkeling van een claim of de opstelling van de verzekeraar in een claimtraject kun je een klacht indienen bij de Stichting Klachteninstituut Financiële Dienstverlening, Kifid ( www.kifid.nl). Het advies is de klacht eerst altijd te bespreken met de verzekeraar en als dit niet leidt tot een oplossing de interne klachtenprocedure bij de verzekeraar doorlopen.  Ook kun je het geschil altijd voorleggen aan de bevoegde rechtbank.

Wkkgz: klachtenfunctionaris en geschillenregeling voor echoscopisten

Info volgt

In deze situatie is de Wkkgz van toepassing op de gehele praktijk/ het gehele centrum, omdat alle handelingen in de praktijk/ het centrum worden gezien als zorg in de zin van de Wkkgz. Dat betekent dat de klachtenregeling, inzet van een klachtenfunctionaris en de geschillenregeling ook van toepassing is op klachten over het handelen van de echoscopist, dat betrekking heeft op niet- medische echo’s.

Nee. In dit geval is er geen sprake van het verlenen van zorg in de zin van de Wkkgz. Dus hoeft ook niet te worden voldaan aan de verplichting uit de Wkkgz tot hebben van een klachtenregeling, het aanbieden van een klachtenfunctionaris voor advies, ondersteuning en bemiddeling en aansluiting bij een erkende geschilleninstantie voor het behandelen van geschillen.

Er is één uitzondering: als u zich als echoscopist presenteert als beroepsbeoefenaar met een op grond van de Wet BIG beschermde titel, kan het verrichten van deze echo’s worden aangemerkt als zorg in de zin van de Wkkgz. Bijvoorbeeld als u op de website van het pretechocentrum vermeldt dat u de echo’s verricht als verloskundige arts of radiodiagnostisch laborant of als u zich als zorgverlener presenteert in de contacten met de cliënt.  Zie ook brochure van VWS: val ik onder de Wkkgz
 ( https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brochures/2016/12/23/val-ik-onder-de-wet-kwaliteit-klachten-en-geschillen-zorg).  
 

Zwangerschap en Ziekte

Zodra je weet dat je zwanger bent, meld je dit bij de BEN en geef je de datum op waarop je zwangerschapsverlof ingaat en stuur je zwangerschapsverklaring z.s.m. naar het secretariaat.

Nee, er kan geen verlenging van de accreditatie termijn van 2 jaar worden verkregen. Bij zwangerschap en bevalling binnen de beoordelingsperiode wordt rekening gehouden met een (wettelijk) zwangerschaps- en bevallingsverlof van (maximaal) 16 weken. Dit betekent wel ten aanzien van de deskundigheidsbevordering dat het aantal verrichtingen naar rato verminderd mogen worden.

Als je met zwangerschapsverlof gaat, wordt je herregistratie in het kwaliteitsregister niet opgeschoven. Wel wordt er rekening mee gehouden dat je minder tijd hebt voor het uitvoeren van je verrichtingen. Daarbij gaat de BEN uit van de wettelijke duur van het zwangerschaps- en bevallingsverlof van maximaal zestien weken (twintig weken bij een meerlingenzwangerschap).  Bij zwangerschapsverlof wordt het aantal verrichtingen verminderd naar rato van het aantal weken verlof.

Als je een korte periode ziek bent, heeft dat waarschijnlijk geen gevolgen voor uw herregistratie. Je kunt de niet bestede tijd aan bijscholing in andere weken compenseren, zodat u alsnog de 8 accreditatie punten in 2 jaar behaalt. Als u langer ziek bent, kan dat wel gevolgen hebben voor uw herregistratie. Neem dan tijdig contact op met het secretariaat.

Het is verstandig om contact op te nemen met het secretariaat als u inschat dat u een lange periode niet aan de herregistratie-eisen kunt voldoen.  Als u geen contact opneemt kan dit gevolgen hebben voor je registratie en je inschrijving in VeKtis. Bij minder dan 8 geaccrediteerde bij– en nascholingspunten in 2 jaar, wordt u uitgeschreven uit het kwaliteitsregister en daardoor ook uit VeKtis.

De afspraken rondom het kwaliteitsregister voor echoscopie zijn gezamenlijke afspraken van de KNOV en BEN.

ZZP-er of werknemer

info volgt

Ben je echoscopist en werk je als zelfstandig ondernemer, dan dien je ingeschreven te staan in het kwaliteitsregister van de BEN om zo je declaraties te kunnen indienen bij de zorgverzekeraar. 

Je krijgt een keer in de twee jaar een kwaliteitstoets waarmee je aantoont dat je goede kwaliteit levert. Hiervoor word je door de BEN opgeroepen om een logboek aan te leveren voor ieder kwaliteitsregister waar je ingeschreven staat. Tevens dien je 8 of 16 accreditatiepunten te halen. Deze vind je in je MIJN omgeving onder cyclus. 

Als zelfstandig echoscopist ben je verplicht om je aan te sluiten bij een klachtenregeling volgens de Wkkgz. Klachtenregeling Klacht & Company is per 31-12-2023 gestopt. Momenteel biedt de BEN geen geschillenregeling, dit moet je zelf elders regelen.

 

Een nieuwe ZZP-wet (VBAR) zou de oude wet DBA gaan vervangen (na 8 jaar stilstand in dit proces). Echter het huidig kabinet laat dit nog even liggen. Hierdoor gaat de Belastingdienst per 1 januari 2025 het handhaven op schijnzelfstandigheid hervatten. Hoe en welke regels hieraan verbonden zijn, is nog voor niemand helder.

Lopende goedgekeurde modelovereenkomsten blijven gelden tot september 2027 (BRANCHE MODELOVEREENKOMST | PRAKTIJKMEDEWERKING ECHOSCOPIE | BEN/ VvAA Beoordeling Belastingdienst nr. 903.2022.57783.1.0 | 5 september 2022). Hier heeft de belastingdienst goedkeuring op gegeven. Het advies is de afspraken hierin zo zuiver mogelijk na te leven bij uitvoering werkzaamheden. Bij een controle door de belastingdienst, moeten zij bewijzen dat er geen navolging is gegeven aan de overeenkomst.

Op de serviceplatvorm van Lex Tabak (https://www.zzp-erindezorg.nl/) staat veel bruikbare en actuele informatie hierover.