Hoe werk jij als ZZP’er?
Werken als ZZP’er in de zorg (maar ook in andere branches) is een actueel onderwerp omdat deze vorm van arbeidsrelatie onder druk is komen te staan. Een nieuwe ZZP-wet (VBAR) zou de oude wet DBA gaan vervangen (na 8 jaar stilstand in dit proces). Echter het huidig kabinet laat dit nog even liggen. Hierdoor gaat de Belastingdienst per 1 januari 2025 het handhaven op schijnzelfstandigheid hervatten. Hoe en welke regels hieraan verbonden zijn, is nog voor niemand helder. Maar het geeft een hoop onrust. Opdrachtgevers raken ongerust over het werken met ZZP’ers vanwege de kans op boetes en het terug moeten betalen (met terugwerkende kracht tot 1 januari 2025) van niet betaalde loonbelasting en premie volksverzekeringen (denk bijv. aan AOW}.
Met name de Echoscopisten die op vaste dagen, jaar in jaar uit, werken bij een en hetzelfde Echocentrum, lopen gerede kans op betiteld te worden als schijnzelfstandige. De meeste ZZP'ers willen niet werken in loondienst en velen overwegen wat anders te gaan doen. Hierdoor wordt de arbeidsmarkt nog krapper en vooral stugger: de ZZP-er’s zorgen immers voor de continuïteit en flexibiliteit in de zorg. De gedachten dat werknemers in loondienst goedkoper zijn dan zelfstandigen, gaat ook niet op. De zorg wordt zelfs duurder; hoe hoger de loonschaal, des te goedkoper het is voor de werkgever om hetzelfde werk door een zelfstandige te laten uitvoeren (zie het rapport van Berenschot).
We werken als ZZP-Echoscopisten allemaal volgens de goedgekeurde modelovereenkomst (BRANCHE MODELOVEREENKOMST | PRAKTIJKMEDEWERKING ECHOSCOPIE | BEN/ VvAA Beoordeling Belastingdienst nr. 903.2022.57783.1.0 | 5 september 2022), hier heeft de belastingdienst goedkeuring op gegeven. Lopende overeenkomsten blijven gelden tot de einddatum (september 2027), zij bieden echter geen 100% veiligheid. Het advies is de afspraken hierin zo zuiver mogelijk na te leven bij uitvoering werkzaamheden. Bij een controle door de belastingdienst, moeten zij bewijzen dat er geen navolging is gegeven aan de overeenkomst.
Landelijke koepels van werkgevers hebben zorgorganisaties het Fiscaal Kompas ZZP Zorg aangereikt om ZZP inhuur te professionaliseren. In dit kompas staat een model Overeenkomst van Opdracht. Deze overeenkomst is niet (goed) gekeurd door de Belastingdienst. Als je voldoet aan de eisen zoals gesteld in dit kompas, wordt de kans groter dat je gezien wordt als zelfstandig ondernemer.
Opdrachtgevers en opdrachtnemers zullen met elkaar in gesprek moeten gaan, om te kijken hoe ze zo veilig mogelijk kunnen samenwerken, om ook na 1 januari 2025 door te kunnen gaan met het inhuren van ZZP'ers. Op de serviceplatvorm van Lex Tabak (https://www.zzp-erindezorg.nl/) staat veel bruikbare informatie. Ook kun je je inschrijven voor een gratis Webinar:” Up- to -date voor 2025”.
De BEN heeft eind september een goed bezochte live-meeting georganiseerd met de BEN-partners (Echocentra) en daarbij Lex Tabak en Erik van Dam (VVAA) als gastsprekers en experts op dit onderwerp uitgenodigd. Zij hebben veel informatie gegeven en vragen beantwoord. Op dit moment wordt bekeken of we een Webinar met Lex Tabak kunnen organiseren voor de zelfstandig werkenden onder ons over hoe je als ZZP’er het beste kunt communiceren met je opdrachtgever over dit onderwerp.
Erik van Dam houdt ons goed op de hoogte. Wat is laatste stand van zaken: De 2e Kamer heeft onlangs gesproken over de mogelijkheid om de modelovereenkomst na aanpassing door de Belastingdienst en het werkveld overeind te houden. Het wachten is nu op duidelijkheid van de staatssecretaris. Lees de publicatie van Erik van Dam (VVAA): Hervatting zzp-handhaving | VvAA (9 oktober).
De BEN wil graag behulpzaam zijn in het elkaar informeren en op de hoogte houden van alle ontwikkelingen.
Samen bereiken we meer!
Terug